Príliš vysoká hladina cukru v krvi ohrozuje pacienta na živote z dlhodobého hľadiska. Nízka hladina cukru môže ohroziť život aj hneď.
V nasledujúcom článku sa dozviete:
Monitorovanie glykémie (hladiny cukru v krvi) je veľmi dôležitým krokom pre ľudí s cukrovkou, pretože má významný vplyv na ich zdravie.
Cukrovka narúša schopnosť tela účinne regulovať hladinu cukru v krvi, čo vedie buď k vysokým (hyperglykémia), alebo nízkym (hypoglykémia) hladinám.
Pravidelným sledovaním glykémie môžu pacienti predchádzať nebezpečným vzostupom a pádom, a tak minimalizovať riziká spojené s týmto ochorením.
Ak sa potrebujete poradiť napríklad aj o svojich hodnotách cukru v krvi, vyskúšajte Linku pre zdravie, na ktorej vám poradia vyškolené edukátorky zdravotnej poisťovne Dôvera.
Hladina cukru v krvi by u zdravých ľudí mala byť ideálne v rozmedzí 3.9 mmol/l až 5.5 mmol/l nalačno a do 7,8 mmol/l po jedle (glykémia sa zvyčajne meria približne dve hodiny po jedle).
U ľudí s cukrovkou sa tieto hodnoty menia. Namiesto zacielenia sa na konkrétne čísla je cieľom liečby cukrovky udržať hladiny glykémie v zdravom rozmedzí a čo najviac sa priblížiť hodnotám zdravého človeka.
Zdravé hodnoty | Prediabetes | Diabetes | |
Hladina cukru nalačno | Od 3.9 do 5,5 mmol/l | Od 5,6 do 6,9 mmol/l | 7 mmol a viac |
Hladina cukru po jedle |
Do 7,8 mmol/l |
Od 7,9 do 11,0 mmol/l | 11,1 mmol/l a viac |
Ide o zdravotný stav, pri ktorom sú hladiny cukru v krvi vyššie ako normálne, ale ešte nie sú dostatočne vysoké na to, aby boli klasifikované ako cukrovka.
Považuje sa za včasné varovné znamenie, ktoré naznačuje zvýšené riziko vzniku cukrovky v budúcnosti.
Hodnoty u liečených diabetikov | Hodnoty u neliečených diabetikov | |||
Hodnoty nalačno (s liečbou) |
2 hodiny po jedle (s liečbou) |
Hodnoty nalačno (bez liečby) |
2 hodiny po jedle (bez liečby) |
|
Diabetes 1. typu | od 4 do 7 mmol/l | od 5 do 9 mmol/l | 11 mmol/l a viac | 11 mmol/l a viac |
Diabetes 2. typu | od 4 do 7 mmol/l | od 5 do 8,5 mmol/ | 11 mmol/l a viac | 11 mmol/l a viac |
Tehotenský diabetes | od 4 do 5,3 mmol/ | od 5 do 7 mmol/l | 7,8 mmol/l a viac | 7,8 mmol/l a viac |
Hladina cukru v krvi môže počas dňa kolísať v reakcii na rôzne faktory, takže jedno meranie nemusí poskytnúť úplný obraz o celkovom glykemickom zdraví človeka.
Po jedle, najmä po konzumácii potravín bohatých na cukry, môže glykémia výrazne stúpnuť, pretože telo trávi a absorbuje glukózu z potravy.
Medzi jedlami a počas fyzickej aktivity, keď telo využíva glukózu na energiu, majú hladiny cukru v krvi tendenciu klesať približne na 4,0 – 5,5 mmol/l. V noci sa hladina cukru v krvi môže stabilizovať alebo mierne stúpať v dôsledku uvoľňovania glukózy z pečene.
U ľudí s cukrovkou môžu byť tieto výkyvy výraznejšie, čo si vyžaduje vhodnú liečbu na udržanie stabilnej glykémie v rámci ich cieľového rozsahu počas celého dňa.
Ak hladina cukru v krvi klesne pod 3,9 mmol/l, ide o hypoglykémiu. Často sa vyskytuje u pacientov s cukrovkou, ktorí užívajú lieky na zníženie cukru v krvi alebo berú inzulín.
Podanie väčšieho množstva inzulínu má za následok rýchly pokles glykémie. Do hypoglykémie sa môže diabetik dostať, aj keď vynechá jedlo alebo pri väčšej fyzickej aktivite.
Najčastejšie sa vyskytuje pri kombinácii týchto dvoch stavov. Hypoglykémiu môžu signalizovať nasledovné príznaky:
U pacienta s ťažkou hypoglykémiou sa môže rozvinúť život ohrozujúca hypoglykemická kóma.Diabetik sa pri nej dostane do bezvedomia a nie je schopný reagovať na vonkajšie podnety.
Počas hypoglykemickej kómy sa do mozgu nedostáva cukor, ktorý potrebuje na fungovanie, čo môže mať za následok nezvratné poškodenie mozgu alebo, ak nie je okamžite liečená, tak aj smrť.
Preto je u pacientov s cukrovkou nevyhnutné, aby ihneď rozpoznali príznaky hypoglykémie a prijali vhodné opatrenia na zabránenie jej prechodu do kómy.
Môžu tak urobiť prostredníctvom pravidelného merania glykémie, včasného príjmu cukrov a správnej liečby inzulínom.
Pri príznakoch hypoglykémie je potrebné okamžite skonzumovať cukry, ktoré sa rýchlo vstrebú. Ide o sladké jedlá alebo nápoje bez bielkovín alebo tuku, ktoré sa v tele ľahko premieňajú na cukor.
Konkrétne je to hroznový cukor, ovocná šťava, sladený nápoj, med alebo cukríky. Po požití počkajte asi 15 minút a ak je to potrebné, znova skontrolujte hladinu cukru v krvi, aby ste sa uistili, že sa vaša glykémia vrátila do bezpečného rozsahu.
Pri liečbe hypoglykemickej kómy je nevyhnutné okamžite zavolať lekársku pomoc. Liečba typicky zahŕňa vnútrožilové podávanie glukózy alebo prostredníctvom injekcie na rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi.
Hyperglykémia sa za normálnych okolností rozvinie, keď v tele nie je dostatok inzulínu, alebo keď sa bunky stanú menej citlivými na inzulín.
Bez inzulínu glukóza nemôže vstúpiť do buniek a hromadí sa v krvnom obehu. Zvyčajne je definovaná ako hladina glukózy v krvi nalačno nad 7 mmo/l alebo náhodná glykémia nad 11 mmol/l.
Bežné príznaky hyperglykémie môžu zahŕňať:
Z dlhodobého hľadiska môže nekontrolovaná hyperglykémia viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, ako sú srdcovo-cievne ochorenia, poškodenie obličiek, poškodenie nervov a očné problémy.
Hyperglykémia nemusí vždy vyvolať také okamžité alebo viditeľné príznaky ako hypoglykémia, preto je nevyhnutné si cukor pravidelne merať, aby ste predišli jeho dlhodobo vysokým hladinám v krvi.
Ak vám glykémia stúpne, pite dostatočne veľa čistej, nesladenej vody, choďte na prechádzku alebo si zacvičte, v stresujúcich situáciách skúste dychové cvičenia a nezabúdajte brať lieky podľa pokynov lekára.
Ak máte aj napriek liečbe stále vysoké hodnoty glykémie, navštívte diabetológa, aby vašu liečbu prehodnotil.
Diabetikom sa odporúča zavedenie denníka, do ktorého si môžu pravidelne zapisovať hodnoty glykémie. Na sledovanie hodnôt môžete použiť starý dobrý papier a pero, diár alebo aj aplikáciu v smartfóne.
Vedenie diabetického denníka vám napovie viac o vašej cukrovke ako len jedno meranie v určitom čase. Môžete vďaka nemu napríklad zistiť, že sú vaše hladiny glukózy nalačno dlhodobo nad tabuľkovými hodnotami.
Vaše záznamy sú však nielen informáciami pre vás, ale aj pre vášho lekára, ktorému poskytnú lepší prehľad o ochorení a o tom, či liečba na ktorú ste nastavení funguje tak, ako má.
Nezabudnite si preto svoj diabetický denník priniesť na každú kontrolu u diabetológa.
Pri písaní tohto článku boli použité nasledovné zdroje:
WHO: Mean fasting blood glucose
Diabetes Self-Management: Normal blood sugar level
Diabetes: Blood sugar level ranges
Medical News Today: High blood glucose levels